Въртене

Въртенето на Суфите е една от най-древните техники, една от най-мощните. Тя е толкова дълбока, че дори един единствен опит може да ви направи тотално различни. Въртете се с отворени очи, точно както се въртят малките деца, все едно че вътрешното ви същество е станало център, а цялото ви тяло е колело -въртящо се грънчарско колело. Вие сте в неподвижния център, а тялото ви се движи около него.

Препоръчва се известно време преди въртенето да не поемате храна или напитки. Най-добре е да сте с боси крака и широки дрехи. Медитацията е разделена на две фази, въртене и почивка.

Въртенето се прави на място, по посока, обратна на часовниковата стрелка, дясната ръка вдигната нагоре, дланта нагоре, лявата ръка оставена долу, с дланта надолу. Хора, които чувстват дискомфорт при въртенето обратно на часовниковата стрелка, могат да се въртят по посока на стрелката. Нека тялото ви е релаксирано и дръжте очите си отворени, но нефокусирани, така че образите да остават неясни и течащи. Останете тихи.

Първите 15 минути се въртете бавно. След това постепенно увеличавайте скоростта през следващите 30 минути, докато въртенето ви завладее и станете кръговрат от енергия - периферията е буря от движения, но свидетелят в центъра - тих и неподвижен.

Когато се завъртите толкова бързо, че не можете да останете прави, тялото ви ще падне от само себе си. Не превръщайте падането в решение от ваша страна, нито се опитвайте да нагласите предварително приземяването; ако тялото ви не е напрегнато, ще се приземите леко и земята ще поеме вашата енергия.

Веднъж щом сте паднали, започва втората част на медитацията. Затворете очи и се обърнете по корем, така че пъпът ви да бъде в контакт със земята. Ако някой чувства силен дискомфорт, лежейки по този начин, може да легне на гръб. Чувствайте как тялото ви се слива със земята, като малко дете, притиснато към гърдите на майка си. Останете тихи и неактивни най-малко 15 минути.

След медитацията запазете усещането за покой колкото е възможно повече.

Медитации

Динамична

Кундалини

Натарадж

Надабрама

Дишане през чакрите

Звуци на чакрите

No-dimensions

Мандала

Въртене

Махамудра

Гуришанкар

Девавани

Джабарска (не-ум)

Випасана

Сърдечна чакра

Смях

Молитва

Латихан

Обертонове на чакрите

Звуци на седемте чакри

Медитация на сетивата