Звуци на чакрите

Тази медитация се основава на разбирането на факта, че на всеки основен енергиен център (чакра) на тялото съответства звук с определена височина и честота. Медитацията се състои от две фази. Първата включва 3 идентични цикъла от звукови вибрации, а втората е в тишина. Започнете от първа чакра, като на фона на музиката, започнете да вибрирате, напявате или просто осъзнавате въздействието на звука в основата на гръбнака. Чувствайте пулсирането на звука в центъра на чакрата, въпреки че в началото може да ви се струва, че това е напълно въображаемо. През равни интервали от време тонът става все по-висок и последователно премествате вниманието си към втора чакра (областта на пъпа), трета (слънчевия сплит), четвърта (сърдечния център), пета (центъра на гърлото), шеста (третото око), и седма (върха на главата). От там, вибрирайки, започнете да слизате надолу. Чувствайте как вътрешността на тялото ви става куха, като бамбукова флейта, позволявайки на звуците да резонират по обратния път надолу през чакрите, от върха на главата до основата на гръбнака.

В края на този цикъл има кратка пауза преди да започне следващият. Това движение на звука нагоре и надолу през чакрите се повтаря общо три пъти в продължение на 45 минути.

След края на третия цикъл, останете седнали или легнали в тишина, със затворени очи. Не се фокусирайте върху нищо конкретно. Бъдете релаксирани и останете свидетели на всичко, което се случва в и извън вас.

Медитации

Динамична

Кундалини

Натарадж

Надабрама

Дишане през чакрите

Звуци на чакрите

No-dimensions

Мандала

Въртене

Махамудра

Гуришанкар

Девавани

Джабарска (не-ум)

Випасана

Сърдечна чакра

Смях

Молитва

Латихан

Обертонове на чакрите

Звуци на седемте чакри

Медитация на сетивата