Дишане през чакрите

Медитацията "Дишане през Чакрите" може да ви помогне да развиете своята осъзнатост за всяка една от 7те си чакри. Това е активна медитация, която използува дълбоко интензивно дишане, движение на тялото и звуци. Това активира вашите енергийни центрове. Медитация се прави на празен стомах, най-добре рано сутрин или късно следобед.

Първа фаза

Състои се от три идентични цикъла на дишане през чакрите, всеки по 15 минути. Застанете здраво стъпили на земята, коленете леко присвити, стъпалата на ширината на раменете. Тялото е свободно и релаксирано. Затворете очи и с отворена уста започнете да дишате дълбоко и бързо в първа чакра(в областта на таза или в основата на гръбнака). Чувствайте как енергията на земята се влива във вашето тяло. Отделяйте еднакво внимание на вдишването и издишването, но не насилвайте самото дишане - намерете ритъм и интензивност, които да ви помагат едновременно да чувствате и осъзнавате всички емоции и усещания в чакрите и тялото като цяло. Когато музиката се промени, преминете към дишане в следващата по-горна чакра (втора чакра - областта на пъпа, трета -слънчевия сплит, четвърта - сърдечния център, пета - центъра на гърлото, шеста - третото око, седма - върха на главата). Когато стигнете до 7ма чакра, ще чуете 3 звънчета - те са знак за начало на слизане на дишането (в рамките на 2 минути) от 7ма чакра към първа. След края на първия цикъл, останете за момент тихи, преди да продължите с втория. Нека през цялата първа фаза (45 минути) тялото се тръска, люлее и движи по начини, подпомагащи дишането, но нека стъпалата остават неподвижни на земята.

Втора фаза

След третия цикъл на дишане през чакрите, седнете със затворени очи и останете в тишина и релаксация. Седейки така, не фокусирайте вниманието си върху нищо конкретно, просто наблюдавайте всичко което се случва, без да го преценявате.

Медитации

Динамична

Кундалини

Натарадж

Надабрама

Дишане през чакрите

Звуци на чакрите

No-dimensions

Мандала

Въртене

Махамудра

Гуришанкар

Девавани

Джабарска (не-ум)

Випасана

Сърдечна чакра

Смях

Молитва

Латихан

Обертонове на чакрите

Звуци на седемте чакри

Медитация на сетивата