Випасана

Това е техниката, с която се твърди, че Буда е постигнал просветление. Това е медитация в две части - фаза на седене и фаза на бавно ходене.

Седене

Намерете удобна позиция, в която да седите 40 минути. Нека главата и гърбът бъдат изправени, очите затворени, а дишането нормално. Останете колкото е възможно по-неподвижни.

Докато седите, основният обект на вашето наблюдение е издигането и отпускането на корема, малко над пъпа, в резултат на дишането. Това не е техника на концентрация, така че докато наблюдавате дъха много странични неща ще отвличат вниманието ви. Но във Випасана нищо не е пречка, така че когато нещо друго се появи и отвлече вниманието ви, вижте какво се случва и когато е възможно се върнете обратно към наблюдаването на дъха. Това може да включва мисли, чувства, преценки, телесни усещания, впечатления от външния свят.

Важен е процеса на наблюдение, а не толкова какво наблюдавате, така че помнете - не се идентифицирайте с това, което се появява.

Ходене

Това е бавно, обикновено ходене с осъзнаване. Нека очите гледат надолу, няколко крачки напред. Докато ходите нека вниманието ви бъде насочено към контакта между стъпалата и земята. Ако други неща се появят, забележете какво е отвлякло вниманието ви, и после се върнете към стъпалата. Това е същата техника, както при седенето, но наблюдавате различен начален обект. Правете го около 20 минути.

Медитации

Динамична

Кундалини

Натарадж

Надабрама

Дишане през чакрите

Звуци на чакрите

No-dimensions

Мандала

Въртене

Махамудра

Гуришанкар

Девавани

Джабарска (не-ум)

Випасана

Сърдечна чакра

Смях

Молитва

Латихан

Обертонове на чакрите

Звуци на седемте чакри

Медитация на сетивата