Махамудра

Състои се от 2 части - фаза на "Латихан" и медитация "Молитва"

Латихан

Просто застанете в свободна, разхлабена позиция на тялото, коленете меки и леко присвити, ходилата здраво стъпили на земята. Почувствайте тежестта на тялото си върху пода...тежестта на краката..., на ръцете..., на главата..., на гърдите..., на корема.... Чакайте... Бъдете отворени и чувствителни за фините импулси отвътре, пуснете ги да се проявят, да задвижат тялото ви. Не манипулирайте нищо, не контролирайте нищо, не се опитвайте да предизвиквате каквото и да е. Просто бъдете в очакване, предавайки се на Цялото, доверявайки се на Съществуването, да се проявява чрез вас, да ви води. Стойте релаксирани, с нагласата: "Предавам се на Волята ти" - и чакайте.... След няколко минути може да усетите леки вълни, фини вибрации, импулси, преминаващи през тялото ви.

Позволете на тази енергия да ви води, само следвайте... не го правете. Бъдете просто свидетел на случващото се. Тялото ще започне да заема различни пози - да се движи, да танцува, да се люлее, да трепери, да се тръска; много неща може да се случват. Позволете им; и не само позволете, но им съдействайте.

Латихан не е нищо ново. Думата е нова. Вие оставяте всичко на Божественото.Много скоро ще усетите разликата, между това да правите нещо и да следвате нещо, което се случва от само себе си. Може да останете доста изненадани, защото ръцете ви ще се движат без вие да ги движите въобще.

След известно време на експериментиране с този метод, ще откриете че "потокът" се стабилизира, че енергията ви поема с лекота и ви води в едно чудно пътешествие, в което всеки миг е нов и непознат, в което тялото ви играе танца на неизвестното. Когато това започне да се случва, тялото ви ще се усеща много релаксирано и удовлетворено, а вие - много тихи и близо до себе си.

Молитва

Тази медитация е добре да се прави вечер, в тъмна стая, преди да си легнете да спите; или - сутрин, но трябва да бъде последвана от 15 минути почивка. Тази почивка е необходима, иначе може да се чувствате като пияни, в унес. Молитва - това е сливане с енергията; то ви променя. А когато вие се променяте, цялото битие се променя.

Вдигнете двете си ръце към небето, дланите нагоре, главата нагоре, чувствайте как съществуването се излива във вас, как ви изпълва. Когато енергията тече надолу по ръцете ви, може да почувствате лек трепет - като листо на вятъра, трептящо. Позволете на това да се случи, помогнете му. След това оставете цялото тяло да вибрира от енергия, и нека се случи каквото има да се случва. Може да усетите как се сливате със земята. Земя и небе, горе и долу, ин и ян, мъжко и женско - вие се носите, преливате, изгубвате се напълно. Вас ви няма. Ставате едно ... сливате се. След 2-3 минути, или когато се почувствате докрай преливащи, наведете се към земята и я докоснете с чело. Вие ставате само канал, проводник на божествената енергия, стремяща се да се слее със земната.

Тези две фази трябва да се повторят още шест пъти, по веднъж за всяка чакра. Може да го направите и повече пъти, но ако го правите по-малко, може да се чувствате неспокойни, превъзбудени, и да ви е трудно да заспите.

Легнете си в това молитвено състояние. Просто заспете и енергията ще бъде там, с вас. Това ще ви даде много, защото енергията ще продължи да работи във вас през цялата нощ. На сутринта ще се чувствате по-бодри от всякога, много по-жизнени от всеки друг път. Ново въодушевление, нов живот ще започне да прониква във вас, и през целия ден ще се чувствате изпълнени с новата енергия - нова вибрация в тялото, нова песен в сърцето и нов танц в стъпките

Медитации

Динамична

Кундалини

Натарадж

Надабрама

Дишане през чакрите

Звуци на чакрите

No-dimensions

Мандала

Въртене

Махамудра

Гуришанкар

Девавани

Джабарска (не-ум)

Випасана

Сърдечна чакра

Смях

Молитва

Латихан

Обертонове на чакрите

Звуци на седемте чакри

Медитация на сетивата