Изкуството на умирането

5-дневна резидентна група с Багат Зайлхофер

Важни въпроси за Семейните Констелации

Нашето общество е загубило естественото си отношение към смъртта. Сложило е табу върху темата. Подтиснатите страхове от умирането и смъртта слагат тежки сенки върху живота ни и ни карат да преследваме сигурности, които не съществуват, или илюзии, които не помагат. Много хора потискат и избягват по всякакъв начин срещата с фактологичността на смъртта и нейната неизменност, някои отиват в другата крайност, като залагат всичките си мечти и надежди на смъртта и я правят свой спасител.

А реалността ни е, че смъртта може да е болезнена, тя ни разделя с приятелите ни, отнема тялото ни, с което сме живели живота си и само когато погледнем тези факти в очите и посрещнем всички възможни чувства, произтичащи от това, само тогава можем да отидем отвъд и да видим потенциала на смъртността си и да видим какво можем и какво трябва да направим за да подготвим себе си за този най-значим момент в живота ни, кулминацията на въплъщението ни в тялото.

Избягвайки потенциалната болка и страдание, които смъртта може би носи, ние отрязваме себе си от дълбочината на живота и любовта. Мнозина просто изпадат в шок, когато са конфронтирани със смъртта си, или тази на близък човек, неспособни да живеят любовта си и да бъдат със своите приятели. А всъщност, само когато можем да приемем присъствието на смъртта в живота ни и да се срещнем с всички чувства, свързани с това, можем да живеем истински „тук и сега”, понеже страхът от смъртта е на първо място това, което кара хората да бягат от живеене в момента.

В тази група, ние ще работим с емоционалните фази, през които преминаваме, когато разберем, че имаме терминално заболяване или някой от нашите близки/приятели ще умре. Тези фази са описани от Елизабет Кюблер-Рос, швейцарска лекарка и пионер в работата с умиращи хора. Ние ще извикаме всички тези потиснати емоции на повърхността, създавайки пространство на дълбоко приемане и след това, ще се отправим към медитацията, за да навлезем в тишината, празнотата и чистото присъствие. Ще се вгледаме, също така, в древните тибетски Бардо техники, които водят хората по време на и след умирането, за да им помогнат да разпознаят своята истинска природа – съзнанието.

Това, което изплува от дълбините, когато минем през всички тези пластове, е впечатляваща яснота, дълбока любов и респект към живота, благодарност за възможността да живеем, да обичаме и да сме съзнателни. Това е мястото, където изкуството на умирането се превръща в Изкуството на Живеенето.

-------------

Очаквайте още информация скоро...


Багат Зайлхофер работи в сферата на консултирането и терапията от 30 години, като основният му фокус са Системните Семейни Констелации, Ериксонова хипноза, НЛП. Личният му контакт и задълбоченото изучаване на религиите на изтока, особено Тибетския будизъм и Зен са затвърдили разбирането му за дълбинната свързаност между нашата психика и измеренията на духа. В продължение на години координира дейността на Ошо Тао медитационнен център в Мюнхен. През 1995 основава Ошо Шангри Ла медитационнен център в Чехия, където живее и работи понастоящем. В България, освен като водещ на терапевтични групи, Багат се явява и гост-обучител в нашия тренинг за водещи по метода Семейни Констелации.


Кога:

24-28 юни 2023

Регистрация:

Очаквайте информация скоро...