За помощта и помагането - Семейни констелации

2-дневна терапевтична група с Румен Янкулов

Важни въпроси за Семейните Констелации

Много хора не могат да си позволят да се отворят и да помолят за помощ, понеже „трябва да са силни”. Не могат, защото ги е страх да почувстват, признаят и покажат своята природна, човешка, същностна уязвимост и безпомощност. Последните са от най-НЕпозволените чувства в колективен план.

Всичките ни героични еталони ни тласкат в посока на всемогъщество и всесилие, и това не само генерира изкореняваща невротичност, но и накърнява нашето човешко достойнство, което включва усещането за смирение, а като преживяване е тотално различно от горделивостта на “всеможещия”.
Базирана на тази същностна едностранчивост, граничеща с несвързаност, за повечето хора е далеч по-приемливо да помагат, вместо да им се помага. Много от тях са в помагащите професии и често дори не виждат ясно дълбинната си компенсаторна мотивация.

Същото, разбира се, по съвсем понятен механизъм, се случва и в нашите отношения с емоционално значимите ни хора в семейството ни – на първо място деца и родители, партньор, братя и сестри, и после – други роднини. Искаме, държим и настояваме да помагаме, понеже не можем да си позволим да се изложим и посрещнем чувството си на страх и безпомощност.

Тази група е за това, да се вгледаме по-дълбоко в тези връзки и механизми, да придобием малко повече осъзнатост за това, кое, в действителност, подкрепя и помага за нашите реални отговорности и правомощия, за това, кое брани наистина човешкото достойнство на всяка от страните и кое го ощетява.


Румен Янкулов завършва клинична и консултативна психология към Софийския университет и повече от 15 години работи с индивидуална и групова психотерапия. Водил е терапевтични групи в България, Швеция, Словения, Турция и Египет. През 2004 се среща с метода "Семейни Констелации" и тази среща носи много вдъхновение за живота и терапевтичната му работа оттогава. Асистира на Свагито Либермайстер (Германия) в множество тренинги за водещи по метода. Понастоящем включва в своята работа активни Ошо-медитации, Гещалт техники, елементи на Работа с травми, Биоенергетични упражнения, методи на "Обратна връзка". От 2006г. редовно води групи, а от 2012 обучения по Семейни Констелации в София и чужбина.


Кога:

12 юни 2021: 14:30-20:00 ч.
13 юни 2021: 10:00-19:30 ч.

Колко:

240/200* лв.

* при пълно заплащане до 2ри юни

Максимален брой участници – 20

За информация:

Боряна Пеева
balipieva@gmail.com
0898 696963

Светлана Ленева
suleneva@yahoo.com
087 8488979

Тотка Христова
(Дева Амина)
aminatotka@gmail.com
0899134162