Травма-констелации

(Как травмата се предава от едно поколение към друго) с Багат Зайлхофер – Германия/Чехия

Травмата се случва когато човек преживява заплаха, загуба или страх, които са прекалено силни, за да могат да бъдат почувствани. Травмата създава вътрешно „разцепване” а често и срив в енергията на човека. За да останем функциониращи в света, ние „отделяме” по един напълно инстинктивен начин тези чувства, които са претоварващи за системата ни и ги „складираме” в тайно ъгълче на психиката ни. Тази травматизирана част, която продължава да носи тези чувства остава „отцепена”, свита, в изолация, без подкрепа. Като отговор на заплахата да останем нефункционални и парализирани, в нас се създава нова структура – „оцеляващата част”, която функционира, изпълнява, обикновено не знае и не допуска почивка и която ръководи живота ни по такъв начин, че нищо застрашаващо да не ни се случи отново.От това рамката на нашата жизнена активност и енергия се стеснява. При все това, от време на време, в инцидентни ситуации, травматизираната част в нас „пробива” защитата и изхвърля от „командния пулт” оцеляващата част. Тогава човек наистина се срива, изпада в дълбока криза и после бавно се вдига „на крака”, като „оцеляващата част” отново си възвръща контрола. Този цикъл може да се повтаря отново и отново, ма по-големи или по-малки интервали, в зависимост от това, какво предизвиква травматичната реакция „да изплува”. Ръка за ръка с това върви огромна умора, дори изтощение. Някъде в нас, обаче, остава да живее и една здрава част, която не е била наранена, която, обаче, често е напълно незабелязана/игнорирана и като такава, не може много да допринесе за лечението и качеството на живота ни като цяло. Това е така, понеже както травматизираната част, така и „оцеляващата”, не вярват и не могат да ес доверят, че нещо здраво все още съществува.

Травма-констелациите имат за цел да лекуват вътрешното „разцепване” и срива, в резултат на травмата. Те свързват отново изолираните части и формират отново целостта, в която никоя част не е разединена от центъра. Имаме все повече наблюдения за това, че хора, които са били травматизирани предават това на своите деца, или по-скоро, че децата го взимат от родителите си.
На преден план изниква въпросът -как точно се случва това, как травмата се предава от родителите на децата. Има травми свързани с война, с насилие, със загуба. Когато разглеждаме ситуацията на дете, което израства с травматизирани родители, първото нещо, което виждаме е, че макар родителите физически да са там, заради травмата, която носят, те не могат да присъстват за децата си в емоционален план. Но пък децата имат огромна нужда от сигурност и свързаност ( bonding) , за да могат да се доверяват на себе си и на света. С травматизирани/ „отцепени” родители, обаче, това не е възможно да стане по начина, по който детето има нужда. Тогава детето започва също да „се отцепва”/отделя от себе си, познавайки и носейки в душата си страха и болката на родителите си, като в същото време преживява и собствения си страх, понеже връзката, която, иначе, би му давала чувство на доверие в живота и заземеност, сега липсва.

За да работим с този феномен на травмата, която се предава на децата, ние ще разглеждаме различните аспекти на естественото здравословно свързване ( bonding), и как това може да се интегрира в живота на човек, така че, последиците от родителската травма да могат да бъдат минимизирани или заличени в живота на децата.

****

Тези пет дни са част от обучителната програма на участниците в тренинга по Семейни констелации. Групата е отворена както за тях, така и за други, които имат сериозни дългосрочни интереси към метода, както и значителен личен опит със системната работа. Броят на участниците в този терапевтично-обучителен процес е ограничен.


Багат Зайлхофер работи в сферата на консултирането и терапията от 30 години, като основният му фокус са Системните Семейни Констелации, Ериксонова хипноза, НЛП. Личният му контакт и задълбоченото изучаване на религиите на изтока, особено Тибетския будизъм и Зен са затвърдили разбирането му за дълбинната свързаност между нашата психика и измеренията на духа. В продължение на години координира дейността на Ошо Тао медитационнен център в Мюнхен. През 1995 основава Ошо Шангри Ла медитационнен център в Чехия, където живее и работи понастоящем. В България, освен като водещ на терапевтични групи, Багат се явява и гост-обучител в нашия тренинг за водещи по метода Семейни Констелации.


Кога:

25-29 юни

Къде:

Разлог

Хотел "Терра"
Църнако 19, Бетоловото, Разлог 2760

Колко:

375 евро
(не включва хотелските услуги в размер на 47 лв./храноден с ползване на басейна и спа центъра)

За информация:

Светлана Ленева
suleneva@yahoo.com
087 8488979

Румен Янкулов
(Ананд Румен)
rumen@familyconstellations.bg
089 9134162, 088 9948825